Usein kysytyt kysymykset - ukk

Olemme koonneet tähän vastauksia useimmin esitettyihin lentonäytöstä koskeviin kysymyksiin.

Pitääkö lentokoneella saapuvan laskeutua ennen klo 9.00 SA vaikka näytös alkaa klo 13.00? Vai saako luvalla tulla myöhemmin?

Katso Saapuminen-sivulta kohta "Saapuminen omalla lentokoneella".

Onko koneiden kuvaamiseen mitään omaa paikkaa, vai tapahtuuko sekin vain oman auton luota?

Oman auton luona pysyminen ei ole pakollista, vaikka suositeltavaa onkin. Autoilla tulevat saavat käydä vessassa, tutustumassa näytöskoneisiin ja fly-in-koneisiin lippusiiman takaa, tutustumassa muutaman teltan antimiin ja seurata lentonäytöstä jalankulkijoille tarkoitetulta 6 000 m2 alueelta. Tällä alueella suositus on, että lentonäytöstä seurataan omalla retkijakkaralla istuen. Alueen itäpäähän on tarkoitus tehdä valokuvaajia varten alue, jossa istumissuositusta ei ole.

Olennaista on pitää turvavälit ja desifioida kätensä.

Voiko lentonäytöksen selostusta kuunnella muualla kuin Vesivehmaan lentokentällä?

Kyllä voi, nettiradion kautta osoitteessa:https://radiotaajuus.fi:9988/lahetys

Jos olet kuitenkin Vesivehmaalla seuraamassa lentonäytöstä, älä käytä tätä vaihtoehtoa, vaan kuuntele selostus antenniradiosta taajuudella 107,9 MHz autoradiolla, patteriradiolla tai kännykän FM-radiolla. Näin verkkoyhteydet eivät tukkiudu.

saako alueelle tulla koiran kanssa?

Vaikka lentonäytökseen ei osallistukaan yliäänikoneita, esimerkiksi Hawk ja NH90 ovat kuitenkin suihkuturbiinikoneina suhteellisen äänekkäitä, joten emme suosittele koiran ottamista mukaan. Emme kuitenkaan kiellä sitä; jos tunnet koirasi hyvin ja se on tottunut koviinkin ääniin, voit toki ottaa sen mukaan.

voiko lentonäytöksen selostusta kuunnella kännykällä?

Mikäli kännykässäsi on aito FM-radio, joka toimii ilman mobiilidataa, sitä voi käyttää. Mitään nettistriimaukseen perustuvaa selostuksen kuuntelua emme suosittele, koska verkkoyhteyksien riittävyyttä ei voidan taata. FM-patteriradio sekä auton oma radio ovat kännykän FM-radiolle vaihtoehtoja. Radio kannattaa virittää taajuudelle 107,9 MHz jo Vesivehmaata lähestyttäessä.

käykö pankki- tai luottokortti pysäköintimaksun maksamiseen?

Pyrimme siihen, että maksaminen pankki- tai luottokortilla olisi mahdollista. Se vaatii kuitenkin toimivan tietoliikenneyhteyden, jota ei välttämättä ole, koska paljon ihmisiä matkapuhelimineen kerääntyy samalle alueelle. Siksi kehotammekin varaamaan pysäköintimaksun - 15 euroa - käteisenä.

voiko omalla lentokoneella saapua lentonäytökseen?

Lentokoneella voi - kuten autollakin - tulla seuraamaan näytöstä. Lauantaina 15.8. ennen klo 09.00 paikallista aikaa voi vapaasti saapua paikalle. Paikalle saapuvat lentokoneet paikoitetaan rullaustien varteen ja näytöksen seuraaminen tapahtuu omalta koneelta. Ajan ennen näytöstä voi käyttää vaikkapa Päijät-Hämeen lentonäytökseen tutustumiseen, museo on poikkeuksellisesti auki klo 9-18. Tutustu AIP Supllementtiin, joka näytöksestä julkaistaan. Myöhäisempiä saapumisaikoja emme voi tässä vaiheessa luvata.

miten onnistuu drive-in-lentonäytöksessä vierailu, jos oma kulkuneuvo on DC-3?

DC-yhdistyksen Douglas DC-3 -kone OH-LCH tosiaan tuo lentokoneellisen yhdistyksen jäseniä Malmilta. He pääsevät seuraamaan tapahtumaa jalan, polkupyörällä, mopolla, moottoripyörällä ja linja-autolla tulevien tavoin lentonäytöslinjan luota omalta 6 000 neliömetrin alueeltaan.

saako tapahtumassa tupakoida?

Tupakointi drive-in-alueella ja jalankulkualueella on kielletty. Tupakointia varten on erityinen tupakointipiste WC-keskuksen lähettyvillä.

onko kertakäyttögrilli sallittu tapahtumassa?

Lentokenttäalueella kaikenlainen tulenteko on kielletty. Siten kaikenlaiset grillit mukaanlukien kertakäyttögrillit, nestekaasugrillit ja vastaavat ovat kiellettyjä.

saako lentonäytökseen tuoda omat eväät?

Saa. Muista viedä roskat mukanasi.

miten covid-19 on otettu huomioon tapahtumassa?

Monin tavoin. Lentonäytös järjestetään drive-in-lentonäytöksenä, jolloin näytöksen seuraaminen onnistuu oman auton luota, mikä vähentää kontakteja ja sitä kautta tartuntariskiä. Jalan tapahtumaan saapuville on väljä yli 6 000 m2:n alue, jossa lentonäytöstä seurataan väljästi mieluiten istuen itse tapahtumaan tuodulla retkijakkaralla tai vastaavalla. WC:tilojen luona jonotetaan tarvittaessa väljästi. Käsidesiä on tarjolla tapahtumassa. Järjestystä ja väljää liikkumista valvotaan.

montako henkilöä saa olla henkilöautossa?

Lentonäytökseen on vapaa pääsy, joten pysäköinti maksaa saman verran riippumatta montako henkilöä henkilö- tai matkailuautoissa, asuntovaunuyhdistelmissä taikka linja-autoissa alueelle saapuu.

voinko jättää autoni johonkin ja tulla jalan

Tapahtumaan voi tulla omalla autolla, moottoripyörällä, mopolla, polkupyörällä tai vaikka jalan, mutta kannattaa muistaa, että liikenteen sujuvoittamiseksi Urajärventielle tulee Vesivehmaan lentokentän kohdalle yli 3,5 kilometrin matkalle pysähtymis- ja pysäköimiskielto sekä 50 km/h nopeusrajoitus. Lentokenttäalueella ei ole muuta pysäköintipaikkaa tapahtuman aikana kuin drive-in-lentonäytöspaikoitus ja linja-autoille oma paikoitus.