tapahtumaan osallistuminen

Vesivehmaan lentonäytös on Suomen ja mahdollisesti jopa maailman ensimmäinen drive-in-lentonäytös. Vaikka lentonäytöksiä ja monenlaisia muitakin tapahtumia on järjestetty paljon ja niistä on kertynyt kosolti kokemusta, kaikki kokemukset ja menettelytavat eivät sellaisenaan sovi drive-in-lentonäytökseen. Olemme siis kaikki - sekä järjestäjät että katsojat - osin uuden edessä. Kärsivällisyys on siis paikallaan.

mitä mukaan tapahtumaan?

Lähtökohtaisesti lentonäytöstä seurataan istuen. Avoauton omistajilla on istuinasia jo lähtökohtaisesti kunnossa, mutta muilla autoilla ja muilla konsteilla paikalle tulevien kannattaa ottaa mukaan taitettava retkijakkara.

Drive-in- ja jalankulkualueena on lentokentän kiito- ja rullausteiden välinen alue, joka on tasaista matalaksi leikattua kanervikkoa. Jalkineet kannattaa varata mukaan, sillä avojaloin ei kannata tulla.

Sää voi vaihdella, joten aurinkolasit on hyvä ottaa mukaan, samoin sadetakki ja/tai sateenvarjo. Muutenkin kannattaa varautua sään vaihteluun ja muistaa, että lentokenttä on varsin avoin alue, joten siellä usein tuulee.

Forecan täsmäsää 15.8.2020

Tapahtumaan kannattaa ottaa omat eväät mukaan, sillä tapahtumassa ei ole ruokakojuja eikä muutakaan ruoan myyntiä. Jotain purtavaa ja juotavaa on siis hyvä olla mukana. Alkoholin tuominen on kiellettyä, joten ne kannattaa jättää kotiin tai kauppaan.

Mukaan kannattaa ottaa myös hyvä lentonäytösmieli. Kannattaa muistaa myös, että sairaana ei tapahtumaan pidä osallistua.

Kamera on myös suositeltava varuste tapahtumaan.

pysäköinti

Henkilö- ja matkailuautoilla sekä matkailuvaunuyhdistelmillä tapahtumaan osallistuvat otetaan kahdesta suunnasta sisään drive-in-alueelle ja pysäköidään väljästi pysäköinninvalvojien ohjeiden mukaisesti. Alueella on erillinen invapysäköintialue ja matkailuautot ja -vaunuyhdistelmät ohjataan drive-in-alueen takaosaan näkyvyyssyistä. Kaksipyöräiset ja bussit pysäköidään museon läheisyyteen.

Pysäköinti aloitetaan viimeistään klo 12, mahdollisuuksien mukaan jo 11.30. Lue lisää pysäköintijärjestelyistä.

Pysäköintimaksu 15 €/auto veloitetaan pysäköityjen autojen kuljettajilta. Pysäköintimaksujen kerääjillä on korttimaksulaite, mutta suosittelemme maksun varaamista käteisenä tasarahana mukaan.

COVID-19

Tapahtuman järjestäjät ottavat COVID-19- eli koronavirusepidemian ja sen aiheuttamat rajoitukset ja uhat vakavasti. Keskeiset keinomme tartuntauhan eliminoimiseksi ovat:

  • Tapahtuma järjestetään kokonaisuudessaan ulkotapahtumana, jolloin koronatartunnan saamisen riski on lähtökohtaisesti vähäinen.
  • Autot pysäköidään drive-in-alueelle väljästi noin 5 m x 10 metrin ruutuihin, matkailuautot ja matkailuvaunuyhdistelmät vielä tätäkin väljemmin. Henkilöautojen väliin jää sivusuunnassa 3 metriä vapaata tilaa ja autojen eteenkin 5 metriä.
  • Yleisöalueella jalkaisin oleva yleisö katsoo lentonäytöstä ensisijaisesti istuen omilla retkijakkaroillaan. Yleisöalue on väljä, joten etäisyyttä muihin ihmisiin on helppo pitää.
  • Pysäköintilipun myyjät varustautuvat kasvomaskilla ja hansikkailla liikkuessaan drive-in-alueella.
  • Väljä pysäköinti mahdollistaa tarvittaessa turvallisen siirtymisen WC-alueille, jotka sijaitsevat tapahtuma-alueen takaosassa. Bajamaja-tyyppisissä WC-tiloissa on tarjolla käsidesiä, jonka lisäksi alueiden ulkopuolella on käsienpesumahdollisuus.
  • Yleisöalueella on muutamia paikallisten toimijoiden toiminnan esittelypisteitä. Esittelypisteiden henkilökunta huolehtii, ettei väkijoukkoja synny ja ihmisten väliset fyysiset etäisyydet säilyvät riittävinä. Näissä pisteissä on käsidesiä tarjolla.
  • Lentonäytöksen esiintyjät pysyvät eri alueella kuin yleisö, jolloin kontaktia ei synny kuin korkeintaan yleisöalueen rajalla, jolloin fyysinen etäisyys säilyy riittävänä.

Otsikko

Klikkaa kartta suuremmaksi.

liikkuminen yleisöalueella

Yleisöalueella on sallittua liikkua, käydä esimerkiksi katsomassa lippusiiman takaa lentonäytös- ja fly-in-lentokoneita, tutustua esittelypisteisiin, vierailla Päijät-Hämeen Ilmailumuseossa, joka on auki lentonäytöspäivänä klo 9-18, tai käydä WC:ssä. Tämä kuitenkin edellyttää, että yleisö liikkuessaan pitää riittävää fyysistä etäisyyttä muihin ihmisiin sekä noudattaa muitakin koronaohjeita. Mikään pakko ei ole liikkua, on täysin sallittua pysyttäytyä omassa autossa tai sen luona.

Tupakointi lentokenttäalueella on kielletty muualla kuin erityisesti tupakointiin tarkoitetulla alueella.

lentonäytöksen seuraaminen

Lentonäytöstä seurataan drive-in-alueella ensisijaisesti omasta autosta tai sen välittömästä läheisyydestä esimerkiksi retkijakkaralla istuen. Yleisöalueella lentonäytöksen katsominen tapahtuu myös ensisijaisesti omalta retkijakkaralta istuen. Valokuvaajille on varattu oma alue, jossa istumiskehoitus ei ole voimassa.

Tupakointi lentokenttäalueella on sallittu vain erikseen sille osoitetulla alueella. Tulenteko on ylipäätään kielletty.

Roskat kannattaa kerätä omaan autoon ja viedä mukanaan tai antaa poistuessaan pysäköinninvalvojille. Yleisöalueella on myös jonkin verran roskiksia. Roskat lajitellaan energia- ja sekajätteeseen.

Mistään kuvapankista ei löytynyt drive-in-lentonäytöksen katsomista esittäviä valokuvia, joten sellainen lavastettiin. Ihan näin väljään asetteluun ei päästä, mutta kuva kertoo peruasiat hyvin: lentonäytöstä seurataan väljästi pysäköidyn auton luota retkijakkaralta tai viltiltä, omat eväät mukana.

tapahtumasta poistuminen

Lentonäytöksen jälkeen poistuminen alkaa ensisijaisesti Lentotien kautta. Odotettavissa on ruuhkaa ja kannattaa miettiä, kannattaako pyrkiä pois ensimmäisten joukossa vai odottaa ja käydä tutustumassa vielä esittelypisteisiin, Päijät-Hämeen Ilmailumuseoon, joka on auki lentonäytöspäivänä klo 9-18 tai varata vaikka paikat DC-yhdistyksen jäsenlennolle klo 16 tai 17.

Poistuminen tapahtuu pysäköinninvalvojien ohjeiden mukaan.

Paikalla on Autoliiton Lahden osasto antamassa maksullista käynnistysapua siinä tapauksessa, että lentonäytöksen seuraaminen tyhjensi auton akun.